Bartomaud
Image default
Woning en Tuin

Wat is sedum nou eigenlijk?

Sedumplantjes: wat zijn het?

Wanneer u onderzoek doet naar groen daken, zult u regelmatig de term ‘sedum’ tegen komen. Toch weten veel mensen eigenlijk niet wat het sedum nou precies inhoudt! Dat is jammer, want deze kleine vetplantjes kunnen heel veel bijdragen aan het milieu. Sedums zijn kleine vetplantjes die veel water in hun bladeren kunnen opslaan. Doordat ze zo goed water kunnen vasthouden, kunnen ze niet alleen tegen veel neerslag maar zijn ze ook goed bestendig tegen langdurige hitte en droogte. Dat is perfect voor Nederland, waar we de afgelopen jaren steeds meer met dit soort weersextremen te maken hebben gekregen! Daarnaast kunnen sedum planten op bijna elk oppervlakte groeien, mits er een geschikte ondergrond bij zit. Met bijvoorbeeld een substraatlaag, grond en drainagemat kunnen ze daardoor zo als groendak op daken, schuren en garages worden gelegd.

Verschillende soorten sedum

Wist u dat er wereldwijd wel meer dan 250 verschillende soorten sedumplantjes bestaan? Wanneer u een sedumdak laat leggen, zal dit dus niet bestaan uit slechts één plantensoort, maar eerder uit een mix van verschillende soorten. Een voordeel van een sedummix is dat de verschillende soorten op andere momenten in het jaar bloeien, zelfs in de winter. Door te werken met een mix van verschillende soorten sedumplanten zorgen we er dus voor dat uw sedumdak er het hele jaar door mooi uit ziet, omdat er altijd een soort tussen staat die op dat moment bloeit. Daardoor ziet uw dak er altijd mooi groen uit!

De voordelen van een sedumdak

Naast dat het er mooi uit ziet, brengen sedumdaken nog meer voordelen met zich mee. Zo verhogen ze bijvoorbeeld de waarde van uw woning, doordat deze een duurzamere uitstraling heeft! Andere positieve gevolgen zijn:

  • Verlaagde omgevingstemperatuur
  • Vermindert omgevingsgeluid zowel binnen als buitenshuis
  • Betere luchtkwaliteit door het filteren van CO2
  • Verhoogt het rendement van zonnepanelen
  • Verlengt de levensduur van het dak

Door een sedumdak te plaatsen draagt u dus ook bij aan een klimaatbestendigere omgeving. Dat is natuurlijk mooi mee genomen!

De sedumdaken van NatureGreen

Bij NatureGreen kunt u terecht voor verschillende sedumdaken, variërend van sedummatten tot sedumtrays. Al onze systemen zijn gemakkelijk zelf te plaatsen, hebben een hoge wateropslagcapaciteit en bevatten een mix van verschillende soorten sedumpakket. Bestel daarom vandaag nog uw sedumdak bij NatureGreen!