Bartomaud
Image default
Bedrijven

Waar moet je op letten tijdens elektra aanleggen buitenshuis?

Of het nou koud of warm buiten is, verlichting buiten kan heel belangrijk en mooi zijn. In de winter kan je binnenshuis genieten van je magisch verlichte tuin en in de zomer kan je midden in de verlichting zitten met al je vrienden of familie om je heen. Elektra buiten aanleggen hoeft natuurlijk niet alleen voor verlichting zijn. Ook voor een jacuzzi, een elektrische bbq of voor het maaien van het gras kan elektriciteit buiten heel belangrijk zijn. Wel zijn er een aantal punten waar je rekening mee moeten houden, buiten gelden namelijk andere regels dan voor binnen. Hieronder lees je waar je rekening mee moet houden om alles op de veilige maar ook juiste manier moet doen.

Waar moet je op letten?

Om te beginnen zijn de standaardregels van groot belang. Zo moet je altijd de stroom uitzetten, ook moet je beschikken over de nodige kennis. De nodige kennis is belangrijk omdat je hiermee de meest veilige omgeving voor jezelf kan creëren. Ook op langere termijn is dit belangrijk omdat je de kans op stroomstoringen en kortsluitingen flink kan verkleinen.

Benodigdheden

Om buiten natuurlijk je apparaten aan te kunnen sluiten heb je stopcontacten nodig. Omdat de stopcontacten buiten geplaatst worden moeten ze wel waterdicht zijn. Ook kan je erop letten dat ze voorzien zijn van een CE of KEMA keurmerk. 

Waterdichte elektriciteitskabels en buizen kan je ook niet missen, ook de kabels worden door regen en viezigheid aangevallen dus om je kabels goed te beveiligen kan er ook veel minder misgaan.

De kabels moeten ook in een diep komen te liggen, hou er dus rekening mee dat je tuin opengebroken moet worden. Als je bezig bent met je tuin verbouwen kan het belangrijk zijn om als eerst de kabels aan te leggen voordat je ergens anders mee begint.

Elektra

Je elektra buiten goed beschermen is net zo belangrijk als je elektra binnen beschermen. Ook vanaf buiten kunnen er kortsluitingen, storingen en branden ontstaan.