Bartomaud
Image default
Sport

Molens voor het vangen van karper

Zonder het goede molen is het niet mogelijk een sterke vis als een karper te vangen. De kans op lijnbreuk of losschietende vis is namelijk te groot. Zelfs een te lichte hengel kan dubbelgevouwen worden als een goede karper zijn eerste vluchtpogingen doet. Het materiaal moet dus aangepast worden aan de vis. Vissen met een vaste stok kan bij kleinere karper nog door gebruik van elastiek. Als de karper meer dan 5kg wordt dan is het een hele knappe prestatie als het lukt deze vis te landen. Bij karpers van 10kg of meer is het bijna ondenkbaar. Hiervoor is ook de slip op een vismolen ontwikkeld. Deze slip laat de molenspoel draaien bij een bepaalde kracht. Hierdoor wordt er gericht vislijn afgegeven op te hoge spanning te voorkomen. Als de vis vervolgens minder hard trekt, dan stopt de molenspoel met draaien, waardoor eventueel weer lijn opgespoeld kan worden. Dit spel duurt totdat de vis het opgeeft of deze ontsnapt. 

 

De slip is bepalend

De kwaliteit van de molen is grotendeels af te lezen aan de nauwkeurigheid van de slip. Hiermee wordt bedoeld dat de slip heel geleidelijk lijn afgeeft zonder horten en stoten. Door deze horten en stoten, wordt de kracht op de haakpunt steeds anders, waardoor deze makkelijker los kan schieten Vandaar dat het goed is een molen te testen voor aanschaf bij de goedkopere modellen. De duurdere modellen hebben hier over het algemeen geen last van. Voor goede merken kan je denken aan Penn, Abu Garcia en Shimano. Deze hebben hun strepen in de hengelsport dik en dwars verdiend. 

 

Hoe groot moet je molen zijn?

Naast de slip is het verstandig ook te kijken of de molen voldoende kracht kan opvangen. Op de visspoel of bij de getoonde eigenschappen kan je hier al een heel eind komen. Deze geeft namelijk een bepaalde lijndikte weer en een afstand. Deze lijndikte is aangegeven voor nylon. Bij een 0.30mm aangegeven lijn kan de molen minimaal een trekkracht van 6 kilo. Dit is namelijk de gemiddelde sterkte van een nylon lijn bij deze dikte. Zo kan je makkelijk kijken of de gewenste lijnsterkte en vismolen bij elkaar geschikt zijn. 

 

https://www.sportvisgigant.nl/