Bartomaud
Image default
Hobby en vrije tijd

Hoe kun je vrije tijd en werk het beste combineren? Wat is essentieel om beide optimaal te benutten?

Vrije tijd is zowel vormgevend als maatschappelijk gevormd, en is zowel een onafhankelijke variabele (die de vormgeving doet) als een afhankelijke variabele (die gevormd wordt door verschillende elementen in de samenleving die als onafhankelijke variabelen fungeren). Deze discussie over de rol van vrije tijd in de samenleving is vooral geleid door sociologen, die zowel structuur-functionele als symbolische interactionistische benaderingen gebruiken, zoals besproken door John R. Kelly in “Leisure and Society: Een Dialectische Analyse. In zijn analyse is vrije tijd vooral een afhankelijke variabele, die wordt gevormd door werk en tijd, gezin en gemeenschap, leeftijd en levensloop, cultuur, sociale ontwikkeling en politiek beleid.

Hoe kan werk op verschillende manieren worden vormgegeven?

Werk kan de vrije tijd op verschillende manieren vormgeven, en het wordt ook beïnvloed door het soort werk dat men doet en de positie die men op het werk inneemt. Terwijl de tijd dat men vrij is van het werk een tijdsbestek kan bieden waarin men zich in de vrije tijd kan bewegen, wordt de hoeveelheid vrije tijd van het werk gevormd door het soort werk dat men doet, maar ook door het inkomensniveau en of men andere bijdragers heeft aan het inkomen (zoals een werkende echtgenoot of werkende kinderen in het huishouden) of dat men betrokken is bij een tweede baan, hetzij uit economische noodzaak omdat men niet genoeg verdient aan de eerste baan, hetzij door keuze, zoals wanneer men hoopt dit werk aan de zijkant te ontwikkelen tot een voltijds bedrijf. 

Welke types heb je van vrijetijdsbesteding? En wat is de relatie tussen beide?

Tegelijkertijd wordt het specifieke type van vrijetijdsbesteding dat men uitoefent, gevormd door zijn werk en zijn medewerkers daar, alsook door elke georganiseerde vrijetijdsbesteding die door zijn bedrijf wordt gesponsord. Het geslacht en de leeftijd kunnen ook een rol spelen bij het vormgeven van de vrijetijdsbesteding. Zo kunnen oudere mannelijke fabrieksarbeiders genieten van een bezoek aan de bar na het werk als een vorm van vrijetijdsbesteding, terwijl oudere vrouwelijke fabrieksarbeiders graag naar leuke verkoopfeesten gaan om na het werk sieraden en modeshows te zien. Door contrast, zouden de jongere vrouwelijke fabrieksarbeiders kunnen houden van het hangen uit in de wandelgalerij winkelend, terwijl de oudere mannelijke fabriekswerken zouden kunnen houden van om naar een lokale zitkamer te gaan.

Wat is het verschil van mensen die in het arbeidsproces meedraaien en ondernemers?

Terwijl de leidinggevende werknemers, de bedrijfseigenaren en de ondernemers van sommige van deze zelfde activiteiten zouden kunnen genieten, zouden zij verschillende keuzen in de bepaalde vorm van de activiteit kunnen maken. In plaats van bijvoorbeeld naar een bar te gaan die voornamelijk voor mannelijke fabrieksarbeiders bestemd is, zouden ze naar een duurdere lounge of nachtclub kunnen gaan die zowel voor mannen als voor vrouwen bestemd is. En de vrouwen die gaan winkelen kunnen ervoor kiezen om naar duurdere winkels en boetieks te gaan, in plaats van naar winkels zoals Ross die zich richten op klanten met een lager inkomen die geld willen besparen. Ook kunnen managers, bedrijfseigenaren en ondernemers deelnemen aan andere soorten activiteiten, zoals netwerkevenementen die worden gesponsord door groepen als de lokale Kamer van Koophandel en die een element van vrije tijd hebben, in die zin dat het leuke evenementen zijn, waar mensen kunnen ontspannen en praten over niet-werkactiviteiten, maar voor sommige mensen zijn deze ook werkgerelateerd, in die zin dat ze mogelijkheden bieden voor verkoop- en marketingaanwijzingen voor mensen in de verkoop en voor klanten in beroepen als schrijven, juridische diensten en PR.

Hoe kan het inkomen hierbij een belangrijke rol spelen? Een aantal voorbeelden

Het inkomen kan ook van invloed zijn op de vrijetijdsbesteding die men zich kan veroorloven. Bijvoorbeeld, terwijl mensen van elk geslacht en leeftijd kunnen gaan eten, kan iemand met een hoger inkomen in staat zijn om meer te besteden in een luxe restaurant, waar ze kunnen genieten van een goede keuken en wijnen, zoals in een Frans of Duits restaurant, terwijl mensen met lagere inkomens kunnen eten in een fast food restaurant zoals een Burger King, McDonald’s, of Wendy’s, of ze kunnen kiezen voor een goedkoop dagje uit, laag geprijsde etnische keuken, zoals in een Chinees, Thais of Vietnamees restaurant. En ras en etniciteit kan vorm geven aan voedsel keuzes, ook, zoals wanneer leden van een etnische groep hebben de neiging om naar restaurants te gaan die hun eigen etnisch voedsel aanbieden.

Ook dan kan het inkomen de vrijetijdskeuzes bepalen, omdat men zich dat kan veroorloven, maar de klasse kan naast het inkomen ook een rol spelen bij het beïnvloeden van wat men als een geschikte keuze van een activiteit beschouwt. Een persoon met een hoge status zou zich bijvoorbeeld gemakkelijk kunnen veroorloven om te genieten van veel goedkopere vormen van vrijetijdsbesteding, maar sociale normen zouden dat kunnen verhinderen, bijvoorbeeld wanneer een gezinslid uit de hogere klasse het ongepast vindt om naar een worstelwedstrijd of een hanengevecht te gaan, omdat die worden beschouwd als activiteiten voor de lagere klasse. Soms kan een lid van de hogere klasse ontsnappen aan de spot met zijn of haar leeftijdsgenoten door te beschrijven wat hij of zij doet als “slumming” – het genieten van “low friends in low places” zoals het populaire Garth Brooks lied het zegt. Maar een persoon met een hoge status blijft deelnemen aan dergelijke activiteiten met een lage status, hij of zij zou zijn of haar sociale status in gevaar kunnen brengen, wat soms leidt tot mensen met een hoge macht om een dubbel leven te leiden, waar ze genieten van een soort van vrije tijd die niet geschikt wordt geacht voor hun positie in de hoge klasse.

De familie- en gemeenschapscontext kan op dezelfde manier vorm geven aan vrijetijdsactiviteiten, aangezien men kan worden geïntroduceerd in bepaalde vrijetijdsactiviteiten door leden van de familie of vrienden, aangezien, zoals Kelly aangeeft, “de meeste vrijetijdsactiviteiten plaatsvinden in of rond”.

https://ticketforsale.nl/