Bartomaud
Image default
Banen en opleidingen

Baan vinden met werktuigbouwkundige installaties

Werktuigbouwkunde is een breed vakgebied dat zich bezighoudt met het ontwerpen, bouwen, analyseren en testen van mechanische apparaten. Afhankelijk van de subdiscipline of het type baan dat je op dit gebied nastreeft, kunnen je dagelijkse taken bestaan uit onderzoek naar nieuwe materialen en productiemethoden, het ontwerpen van nieuwe machines of onderdelen, of het testen van producten, hetzij in de praktijk of met computersimulaties. Werktuigbouwkundig ingenieurs zijn verantwoordelijk voor een verscheidenheid aan taken binnen dit gebied; enkele veel voorkomende voorbeelden zijn het werken in fabrieken assemblagelijnen, en productielocaties. Sommige werktuigbouwkundigen werken ook in onderzoekslaboratoria. Lees verder om meer te leren over hoe het is om te werken in deze verschillende instellingen als een werktuigbouwkundig ingenieur.

Het vak

Als industrieel ingenieur of kwaliteitscontroleur kun je verantwoordelijk zijn voor het opleiden van personeel, het ontwikkelen van productiemethoden en het ontwerpen van apparatuur en gereedschappen voor specifieke doeleinden. je kan  ook kwaliteitscontroles uitvoeren tijdens de productie, zoals het beoordelen van de kwaliteit van gefabriceerde materialen. Afhankelijk van je beroep moet je soms ook producten testen. In sommige sectoren moet je misschien lange uren werken. Mogelijk moet je in wisselende diensten en in het weekend werken. Misschien moet je af en toe reizen om verschillende productiefaciliteiten te bezoeken en het management te ontmoeten. Misschien moet je ook opleidingen volgen om op de hoogte te blijven van nieuwe technologieën en veiligheidsnormen.

Werkzaamheden in onderzoekslaboratoria en productontwikkeling.

Als je als onderzoeker in een laboratorium werkt, kun je tot taak krijgen nieuwe materialen en productiemethoden te bestuderen en te experimenteren. je moet wellicht nieuwe producten en materialen ontwerpen en bouwen, zoals computercircuits of robots. je kan  ook worden gevraagd prototypes van producten te testen met computersimulaties. Onderzoekslaboratoria hebben vaak een zeer hoog beveiligingsniveau, omdat ze vaak werken met gevoelige materialen en technologie. Mogelijk moet je speciale kleding dragen en heb je beperkte toegang tot bepaalde delen van het lab. Mogelijk moet je ook geheimhoudingsovereenkomsten ondertekenen wanneer je aan bepaalde projecten werkt. Als onderzoeker of ingenieur in een laboratorium moet je lange uren maken, ook ’s avonds en in het weekend. Mogelijk moet je af en toe reizen om conferenties bij te wonen of andere onderzoekers of klanten te ontmoeten. Het is ook mogelijk dat je moet overwerken tijdens drukke periodes of wanneer deadlines naderen.

Conclusie

Als je graag aan machines sleutelt en graag problemen oplost, is een carrière in de werktuigbouwkunde misschien iets voor jou. Werktuigbouwkundig ingenieurs ontwerpen en maken machines en apparaten, van grote industriële apparatuur tot computercircuits. Afhankelijk van de subdiscipline die je volgt, kunnen je dagelijkse taken bestaan uit onderzoek naar nieuwe materialen en productiemethoden, het ontwerpen van nieuwe machines of onderdelen, of het testen van producten, in de praktijk of met computersimulaties. Werktuigbouwkundig ingenieurs kunnen werken in verschillende omgevingen, waaronder fabrieken, productielijnen, onderzoekslaboratoria en productontwikkeling.https://synsel.nl/