Bartomaud
Image default
Banen en opleidingen

17 onmisbare technische interviewvragen

hr

De meeste IT-recruiters weten dat ze bij het werven van IT-personeel verder moeten kijken dan de technische kwalificaties van een sollicitant.

Soft skills en initiatief zijn bijvoorbeeld even belangrijke factoren om te overwegen. En om dat inzicht te krijgen, moet je je cv opzij leggen en met dergelijke interviewvragen komen om ze goed te kunnen beoordelen.

Voorspelbare sollicitatievragen zoals “Waar zie je jezelf over vijf jaar?” – zal waarschijnlijk niet veel vertellen. Evenals een reeks ja-of-nee-vragen. Om te bepalen of een kandidaat geschikt is voor de functie, moet u hun aandacht trekken, een combinatie van technische en situationele vragen stellen en niet alleen goed luisteren naar wat ze te zeggen hebben, maar ook hoe ze het zeggen.

Wilt u weten of deze persoon de technische vaardigheden en de drive heeft om succesvol te zijn op het werk – en de interpersoonlijke vaardigheden om in uw team te gedijen? Hier zijn 17 technische vragen om u te helpen accepteren:

1) Welke online bronnen gebruikt u om u te helpen uw werk efficiënter te doen?

De meeste IT-professionals wenden zich tot sites zoals StackExchange of Github wanneer ze ergens hulp bij nodig hebben. Serieuze professionals hebben hun eigen selectie van websites, online communities, sociale mediakanalen en andere bronnen die specifiek zijn voor hun interesses. Het antwoord op deze vraag geeft u een idee van hoeveel de kandidaat betrokken is bij de bredere IT-wereld.

2) Hoe houdt u uw technologische vaardigheden up-to-date?

Technici werken er hard aan om hun kennisbasis up-to-date te houden door blogs en forums te lezen, online cursussen te volgen, mee te doen aan hackathons en betrokken te raken bij persoonlijke IT-projecten. Deze sollicitatievraag kan u helpen het enthousiasme van een kandidaat voor het beroep te peilen en een gesprek over professionele ontwikkeling aan te gaan.

3) Stel je voor dat ik geen techneut ben. Kun je [gerelateerde technologie] in eenvoudige bewoordingen uitleggen?

Hij speelt een cruciale rol in bijna elk bedrijf, dus het vermogen om te communiceren met niet-technische mensen is een must. Met deze vraag kunt u de communicatieve vaardigheden van kandidaten beoordelen. Vermijden ze obscure acroniemen en jargon? Hoe goed kan een complex proces worden doorbroken? Probeer wat “domme” vervolgvragen te stellen om een ​​idee te krijgen van hoe de kandidaat zal omgaan met niet-IT-collega’s.

4) Welke sterke punten zijn volgens jou het belangrijkst voor een ontwikkelaar [of andere relevante IT-functie]?

Zo’n vraag kan laten zien hoe de gesprekspartner zich verhoudt tot deze positie en wat hij er naar zijn mening aan zal inbrengen. Sommige kandidaten richten zich misschien op technische bekwaamheid en IT-certificeringen, terwijl anderen misschien meer praten over probleemoplossing, aandacht voor detail, communicatie en andere algemene werkvaardigheden. Zoek kandidaten die een evenwichtig antwoord geven.

5) Welke drie woorden zouden uw collega’s gebruiken om u te beschrijven?

Het antwoord kan u aanwijzingen geven over de persoonlijkheidskenmerken van de kandidaat die misschien niet direct zichtbaar zijn via cv of traditionele interviewvragen. Het geeft ook inzicht in hoe een persoon zichzelf ziet en op welke rol hij solliciteert. Als het antwoord zich bijvoorbeeld richt op de creatieve kant, maar de functie erg analytisch van aard is, is de baan misschien niet erg geschikt.

6) Kun je me vertellen over een tijd dat dingen niet gingen zoals je wilde op het werk, zoals een mislukt project of het niet krijgen van een promotie?

Elke persoon krijgt op een bepaald moment in zijn carrière te maken met professionele tegenslagen. Wat u wilt weten, is hoe mensen met deze situaties zijn omgegaan en wat ze hebben geleerd. De beste medewerkers zijn veerkrachtig en gebruiken mislukking als springplank voor positieve verandering. Luister dus niet alleen naar het probleem dat de sollicitant noemt, maar ook naar wat hij deed na de teleurstelling.

7) Wat zijn uw favoriete en minst favoriete technologieproducten en waarom?

Naast het onderzoeken of potentiële werknemers houden van de hardware, het besturingssysteem en de software die uw bedrijf gebruikt, helpt deze technische interviewvraag u om enthousiasme en kennis te peilen. Levert kandidaten op als ze de voor- en nadelen van bepaalde tools bespreken? Bewonderen ze de kwaliteit van de code, het onberispelijke ontwerp, de intuïtieve gebruikersinterface of een ander aspect van goede technologie?

8) Wat zijn de voor- en nadelen van werken in Agile?

De meeste IT-teams hebben een of andere vorm van Agile aangenomen – tegenwoordig de favoriete SDLC-methodologie – wat veel snelle vergaderingen en een constante stroom van peer / teamfeedback betekent. Het antwoord van de kandidaat op deze vraag kan u niet alleen vertellen hoe goed ze deze methodologie begrijpen, maar ook wat hun houding is ten opzichte van samenwerking en communicatie.

9) Denk je dat de verdere ontwikkeling van technologie invloed zal hebben op je werk?

De technologische vooruitgang blijft de meeste IT-rollen transformeren. Hoe bewust is de kandidaat die u interviewt hiervan? Weten ze bijvoorbeeld dat geautomatiseerd testen een kernonderdeel is van DevOps, waardoor snellere ontwikkelingscycli en snellere implementatie mogelijk zijn? De kandidaat kan praten over de automatiseringstools die ze gebruiken of de uitdagingen van het werken met machine learning en big data. Ze kunnen ook AI-projecten bespreken waaraan ze willen werken. Deze vraag is een goede manier om een ​​gesprek te beginnen over trends en vorderingen op dit gebied, en geeft je ook een idee van hoe de kandidaat zijn rol op de lange termijn ziet.

10) Vertel eens over een technisch project waaraan je in je vrije tijd hebt gewerkt?

U wilt een IT-professional inhuren die zijn persoonlijke tijd aan andere projecten besteedt. Waarom? Deze mensen zijn doelgericht en nieuwsgierig, wat op hun beurt de vaardigheden relevant houdt. Vraag hen hoe ze gemotiveerd blijven, wat hen interesseert in het project en wat hun uiteindelijke doel is. Als ze de website of app die ze hebben gebouwd kunnen laten zien, des te beter.

11) Wat was de laatste presentatie die u gaf?

IT-werkzoekenden kunnen tegenwoordig geen eenzame wolven zijn. Ze moeten veranderingen bespreken met teamgenoten, coördineren met andere afdelingen, pleiten voor de platforms die ze verkiezen, en meer. Hoewel niet iedereen graag spreekt in het openbaar, moet uw nieuwe medewerker in staat zijn om onderzoek te doen, een solide presentatie te schrijven en belanghebbenden te overtuigen waarom X beter is dan Y.

12) Wat zijn de kwaliteiten van een succesvol team of projectleider?

Zoek altijd naar leiders, zelfs als u geen iemand inhuurt voor een leidinggevende functie. De aard van IT-werk betekent dat mensen vaak de verantwoordelijkheid moeten nemen voor de uitvoering van projecten, en dit vereist leiderschapsvaardigheden zoals georganiseerd zijn, positiviteit, delegatie van autoriteit en communicatie.

13) Welke vaardigheden of kenmerken maken een telewerker effectief?

Dit is een belangrijke vraag gezien de voortdurende impact van de pandemie COVID-19. Externe werknemers moeten zelfredzaam zijn en zonder veel toezicht kunnen werken. Ze hebben uitstekende communicatieve vaardigheden nodig, evenals zelfdiscipline en uitstekende tijdmanagementvaardigheden. Niet iedereen heeft deze kwaliteiten, en niet iedereen slaagt buiten het kantoor. U wilt er zeker van zijn dat uw nieuwe werknemer productief zal zijn als u off-site werkt.

14) Wat zou je willen bereiken in de eerste zes maanden na aanwerving?

Het antwoord op deze interviewvraag hangt af van de rol. Een ontwikkelaar hoopt bijvoorbeeld in die tijd een klein project te ontwikkelen, terwijl een technisch manager misschien interne processen wil analyseren. Het antwoord van de kandidaat geeft u een algemeen begrip van de functie. Als de doelen en ambities van een werkzoekende niet passen bij de functieomschrijving, is dit wellicht niet de meest geschikte functie voor hem.

15) Hoe ga je om met strakke deadlines?

IT-teams hebben vaak te maken met enorme tijdsdruk. Je hebt iemand nodig die onder druk efficiënt en nauwkeurig kan werken. Stel deze vraag aan een prospect en je krijgt in ieder geval een idee hoe ze omgaan met stress en of ze het tempo van projecten in jouw bedrijf kunnen bijhouden. U kunt ook doorgaan door te vragen of hij ooit een deadline heeft gemist en, zo ja, hoe hij met de situatie is omgegaan.

16) Hoe beheer je de balans tussen werk en privé?

Met wachtdiensten en meerdere spoeddeadlines worstelen sommige techmedewerkers met een altijd actieve, workaholic-cultuur. Hoewel je toegewijde teamleden nodig hebt, moet je ook op zoek gaan naar medewerkers die weten hoe ze kunnen ontspannen en voor zichzelf kunnen zorgen. Burn-out is een heel reëel probleem in IT, en toppresteerders hebben goede strategieën om dit te voorkomen. Naast hun reactie kunt u praten over hoe uw bedrijf een gezonde balans tussen werk en privé behoudt – wat erg verleidelijk kan zijn voor kandidaten met meerdere voorstellen.

17) Waarom wil je met ons samenwerken?

Mensen die echt willen werken, doen hun onderzoek en kunnen de waarden, producten en diensten van uw bedrijf en uw benadering van technologie overbrengen. Als ze niet slechts een paar redenen kunnen formuleren waarom uw bedrijf goed zou aansluiten bij hun vaardigheden en ambitie, dan hebben ze hun due diligence niet gedaan om zich voor te bereiden op het interview.

Denk eraan om de kandidaten de tijd te geven om u aan het einde van het gesprek vragen te stellen. Dit is niet alleen nuttig voor werkzoekenden, het geeft u ook aanwijzingen over wat voor hen belangrijk is. U kunt bijvoorbeeld uw interesse in een potentiële klant heroverwegen als ze zich tijdens hun eerste sollicitatiegesprek al te veel zorgen maken over salarisadministratie en vakantietijd. Of misschien bent u onder de indruk als u vragen hoort die hun zakelijk inzicht en een diep begrip van de sterke en zwakke punten van uw bedrijf aantonen. Het technisch interview van een recruiter moet zo bekwaam mogelijk zijn!

search for a job

https://www.globalrecruitment.info/