Bartomaud
Image default
Vervoer en transport

Modelspoorbaan leggen

Wanneer je een nieuw treinstel krijgt, is de verleiding groot om te beginnen met het leggen van je spoor. Ervaren modelleurs hebben geen moeite met deze taak, maar het kan verwarrend zijn voor een beginner. Je moet bekend zijn met het type track dat je gaat gebruiken. Als je bijvoorbeeld Horby Setrack gebruikt, zijn de instructies gemakkelijk te volgen. Er zijn een paar dingen waar je rekening mee moet houden bij het leggen van je track.

 

Eerst wilt je de subroadbed markeren met een viltstift en vervolgens de baan van de lay-out halen om de locatie te markeren. Vervolgens wilt je een 1/2-strook langs de lijnen lijmen. De binnenrand van de strip wordt afgeschuind, dus bekleed de binnenrand met de stippen. Vervolgens moet je de tweede helft van de strip lijmen met de buitenrand van de eerste strip. Zet nu het spoor terug op de wegbedding.

Na het vastzetten van de track, moet je spijkers plaatsen in de gaten die achterblijven in de track. Als de baan niet perfect recht is, ben je misschien een paar millimeter of een halve centimeter verwijderd, maar het is goed om een kleine fout te hebben. Je kan dit oplossen door de secties met elkaar te verbinden. Vervolgens kunt je doorgaan met het leggen van het spoor. En nu je een mooie track hebt, is het tijd om het er goed uit te laten zien.

Als je klaar bent, moet je de tracks plaatsen. Nu je een trackplan hebt, kunt je beginnen met het bouwen van je lay-out. Dan is het tijd om landschappen en industrieën te selecteren voor je modelspoorbaan. Het is belangrijk om rekening te houden met het algemene doel van de lay-out, inclusief steden, bergen en tunnels. Ten slotte moet je beslissen of de baan op een niveau of in een lichte hoek moet worden gelegd.

Als je hebt besloten om je modelspoorbaan op multiplex of homasote te leggen, kun je een kleine spijker gebruiken om het subroadbed te markeren en het spoor erop te plaatsen. Vergeet niet om de lengte van elk stuk spoor af te stemmen op het subroadbed. Dit kan lastig zijn als je nieuw bent in de hobby, maar met een beetje geduld kun je je sporen met succes leggen.

Om modelspoorbaan aan te leggen, moet je het subroadbed markeren met een viltstift en het spoor van de lay-out tillen. Zodra je de track hebt geplaatst, kun je de strips vervolgens met een lijmstokje lijmen. De binnenrand van de strip moet overeenkomen met de buitenrand van de eerste strip. Zodra je dit hebt gedaan, kun je de resterende helft van de strip op het subroadbed leggen en op zijn plaats zetten.

Lees meer over hoe je een modelspoorbaan bouwt