Bartomaud
Image default
Vervoer en transport

Hoe vervang je de oplooprem voor de aanhanger?

Als je een aanhanger gebruikt, is het belangrijk om ervoor te zorgen dat deze veilig is en goed werkt. Eén van de belangrijkste onderdelen van een aanhanger is de oplooprem, die ervoor zorgt dat de aanhanger remt wanneer de trekauto remt. Daarnaast is de breekkabel een essentieel onderdeel van de veiligheidsuitrusting van een aanhanger. Waarom is het belangrijk om de oplooprem en de breekkabel goed te onderhouden? En hoe vervang je zelf een oplooprem voor de aanhanger?

Wat is een oplooprem en hoe werkt het?

Een oplooprem zorgt dat de aanhanger remt wanneer de trekauto remt. Een oplooprem is essentieel om de controle over de aanhanger te behouden en ongelukken te voorkomen. Wanneer de trekauto remt, wordt het oploopmechanisme samengedrukt en worden de remmen van de aanhanger geactiveerd. De mate van remkracht is afhankelijk van de druk die wordt uitgeoefend op het oploopmechanisme en kan worden aangepast met behulp van een instelbare demper.

Het belang van een correct aangesloten breekkabel

Een breekkabel is een ander belangrijk onderdeel van de veiligheidsuitrusting van een aanhanger. Het is een kabel die de aanhanger verbindt met de trekauto en die de aanhanger remt als deze loskomt van de trekauto. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren als de koppeling losraakt of als de trekhaak breekt. De breekkabel moet altijd correct zijn aangesloten en mag niet te lang zijn om te voorkomen dat de aanhanger over de weg sleept als deze loskomt.

Oplooprem voor de aanhanger vervangen

Om ervoor te zorgen dat de oplooprem en breekkabel goed werken, moet je ze regelmatig controleren op slijtage of beschadiging. Als de breekkabel of de oplooprem zijn beschadigd, moet deze worden vervangen.

Het vervangen van de oplooprem van een aanhanger is afhankelijk van het specifieke merk en model van de aanhanger en de oplooprem zelf. Dit algemene stappenplan kan je gebruiken als richtlijn:

1. Zorg ervoor dat de aanhanger op een vlakke ondergrond staat en zet de handrem van de aanhanger vast.
2. Verwijder de oude oplooprem door de bouten los te draaien waarmee deze is bevestigd.
3. Maak de bedrading van de oplooprem los en verwijder de remkabel die naar de remtrommel van de aanhanger loopt.
4. Plaats de nieuwe oplooprem op de aanhanger en bevestig deze met behulp van de bouten die bij de nieuwe rem zijn geleverd. Zorg ervoor dat de rem goed is uitgelijnd met de trekhaak.
5. Sluit de bedrading van de nieuwe oplooprem aan en bevestig de remkabel weer aan de remtrommel van de aanhanger.
6. Test de werking van de nieuwe oplooprem door de aanhanger aan de trekauto te koppelen en de remmen van de trekauto te testen.