Bartomaud
Image default
Eten en drinken

Hét recept voor zoete aardappel friet

Zoete aardappel friet geeft net een lekkere twist aan een klassieker. Het zelf maken van friet is toch echt lekkerder dan een ingevroren zak uit de supermarkt. En wist je dat er ook paarse aardappels bestaan? Wanneer je dus jouw familie of gasten wilt verrassen, kan je aan de slag met deze soort. Ook is het erg fijn dat het maken van friet helemaal niet moeilijk is.

Waar kan jij zoete aardappelen kopen? En dan ook nog eens paars? Niet elke supermarkt heeft deze in huis. Daarom vind je deze ook gemakkelijk online. Vaak zijn ze al binnen 1 dag thuisgeleverd. Makkelijker kan niet!

Deze soort aardappel heeft ook de naam Ube. Net als de gewone (oranje) zoete aardappel is deze soort ook lekker zoet. Het kweken gebeurd niet hier in Nederland maar in Noord-Amerika. Wij kunnen ze hier nog niet kweken omdat de grond/technieken er niet voor geschikt zijn. Naast het maken van friet kan je deze soort ook gebruiken voor een gevulde variant, grillen, op de barbecue of het mooier maken van een zomerse salade.

De oranje variant komt oorspronkelijk uit Mexico, nu wordt deze overal (waar het kan) geteeld. Denk hierbij aan de VS maar ook Egypte, Honduras en Senegal. Er is ook een witte variant die net zo zoet is. De witte zelfs nog iets zoeter, paarse is het minst zoet van de 3.

Alle varianten zijn het gehele jaar door te verkrijgen.

 

Wat heb je nodig?

–       1 (paarse) aardappel per persoon

–       knoflookpoeder, zeezout, peper, paprikapoeder

–       2 grote lepels olijfolie

 

Hoe maak je het?

Het zelf maken van friet is dus niet veel werk. Verwarm je oven/airfryer voor op 200 graden. Schil daarna de aardappelen (sommigen laten de schil eraan, wat jij lekker vindt, je kan er ook enkele uitproberen mét/zonder schil) en snijdt deze in repen (lang & dun).

Haal een kom uit de kast en gooi de kruiden (knoflookpoeder, zeezout, peper, paprikapoeder) bij elkaar. Daarna mogen de aardappelreepjes erbij met de lepels olijfolie.

Let er goed op dat de reepjes helemaal doordrenkt zijn met de olie en kruiden. Dit alles zorgt later voor een heerlijke crunch waar iedereen zo gek op is.

Is de oven al warm? Pak een bakplaat en wat bakpapier, verspreid hierover de repen en zorg ervoor dat deze uit elkaar liggen. Ze mogen elkaar niet aanraken want anders plakken ze allemaal aan elkaar, dat wil je niet.

Wil je zeer goede knapperige friet, kies er dan voor om ze erg lang in de oven te laten. Denk aan ongeveer 30 tot 40 minuten. Open soms de oven om te zien hoe het vordert en om ze een beetje om te husselen (eentje proeven mag altijd natuurlijk!). Als ze klaar zijn, kan je de zoete frietjes een paar minuten af laten koelen. Doe gerust een test met enkele sauzen, ik vind ze allemaal lekker bij deze soort aardappel.

Naast het maken van frietjes kan je deze aardappel ook in dunne schijfjes snijden. De oven in, en hoppa: eigen gemaakte zoete chips. Maar.. dat is voor een volgend recept. Al benieuwd? Hou deze website in de gaten.