Bartomaud
Image default
Bedrijven

Alweer in je eindexamenjaar… wat nu?

De tijd gaat zo hard deze dagen, voordat je het weet zijn wij allemaal weer 10 jaar ouder en weer een stuk verder in ons leven, met vragen zoals: welke studie moet ik kiezen? Tja, misschien lees je dit en denk je “nou, ik zit nu in mijn eindexamenjaar en heb nog geen idee wat ik wil gaan doen hierna!”. Wees zeker niet bang, jij bent honderd procent niet de enige. Veel mensen hebben nog niet gekozen wat zij willen doen of bereiken in hun toekomst in hun laatste jaar op school. Veel mensen natuurlijk ook weer wel, maar als jij het nog niet weet, zijn er genoeg tips die je kunt volgen om je met deze lastige keuze te helpen.  

Maak een pro-con lijstje voor jezelf 

Wat vooral handig is aan een pro-con lijstje is dat jij controle hebt over wat een pro is, en wat een con. Jij kan iets heel fijn vinden, zoals lekker dichtbij huis studeren, maar sommige zien dat juist als een con. Dus, als je een lijst maakt met allerlei voordelen en nadelen over verschillende studie opties en keuzes die jij overweegt, kan je zeker op weg helpen. In verband met een studie kan je de positieve en negatieve aspecten opschrijven over de inhoud van de studie en de vakken die erbij horen, de kosten, de locatie dus, en eventuele carrièremogelijkheden.  

Overweeg een bredere opleiding 

Veel websites die studiekeuze advies delen zeggen ook dat een bredere opleiding of studie volgen zeker geen slecht idee is voor iemand die nog niet helemaal weet wat hij of zij wilt gaan doen. In Nederland, en ook in veel andere landen, zijn er talloze studies en opleidingen beschikbaar die een brede basis bieden, en dus de mogelijkheid geven om verschillende vakken te volgen zodat je een bredere kennis hebt op diverse gebieden. Hierdoor hoef je dus ook niet gelijk een definitieve keuze te maken over wat je precies wilt doen. Dit kan je ook verder helpen met het uitvinden wat jou goed ligt en wat jij echt interessant vind.  

Heb geduld en neem je tijd 

Zoals al eerder gezegd te hebben is het maken van je studiekeuze niet makkelijk en kan zelfs erg uitdagend en spannend zijn. Daarom is het vooral belangrijk om geduld te hebben en, bijvoorbeeld, deze stappen te nemen om je te helpen bij een beslissing te komen. Vaak genoeg kiezen mensen voor een opleiding en zijn er uiteindelijk helemaal niet blij mee; dat kan gebeuren. In plaats van dan opgeven of juist doorgaan in iets dat je eigenlijk niet leuk vind is niet een goed idee. Probeer flexibel te blijven en hoop houden dat jij echt iets gaat vinden dat goed bij je past en jou blijft motiveren. Klinkt misschien onmogelijk, maar is het zeker niet.  

https://septemberadvies.nl/studiekeuze/