Bartomaud
Image default
Mode en Kleding

Al die onduidelijkheid maar wat is een parka jas nou eigenlijk?

Omdat de term parka jassen overal maar ten pas en te onpas gebruikt word vond ik dat het tijd werd om maar eens een artikel te schrijven over wat een echt “Parka” nou eigenlijk is. Soms is dit zelfs voor de winkeleigenaren onduidelijk en kan het zomaar zo zijn dat je een parka aanschaft die de naam eigenlijk niet verdient!

Daarom is het fijn om een lijst bij de hand te hebben waar je kunt afvinken of de jas die jij uit hebt gezocht wel een echt parka is.

Bij zowel de heren parka jassen als bij de dames parka jassen zijn de kenmerken die de jas “Moet” hebben om over de naam te mogen beschikken aanwezig zijn.

Nu je dit weet is het tijd om de essentiële kenmerken één voor één op een rij te zetten zodat een vergissing hierin jou niet meer kan overkomen!

Kenmerk 1.

Het eerste waar deze jassen over moeten beschikken om tot de categorie parka’s te mogen behoren is een kraag. Ook al heeft de jas een capuchon alsnog is het zo dat er daarnaast ook nog een kraag op hoort te zitten.

Als dit niet op de jas te vinden is valt hij direct buiten de categorie!

Kenmerk 2.

De capuchon moet gevoerd zijn! Vele jaren geleden heeft een bevolking in Alaska dit model uitgevonden.

Het meest herkenbare kenmerk was de grote gevoerde capuchon waar ze soms zelfs hun kinderen in mee namen!

Kortom, een gevoegde capuchon hoort bij een Parka.

Kenmerk 3.

Wat ook echt een typisch kenmerk is zijn de knoopsluitingen.

Deze zijn vanaf het allereerste model van de bevolking uit Alaska al aanwezig en zijn er altijd opgebleven.

Let hier dus ook op!

Kenmerk 4.

Het laatste kenmerk wat aanwezig moet zijn is de afgesloten mouw. Vaak word dit gedaan door een elastieken band die rondom de mouw zit.

Tijd voor wat geschiedenis

Wanneer de Parka exact is bedacht is wat onduidelijk maar wat we wel weten is dat het een eeuw of langer geleden door de Inuit, de lokale in het oosten van Antarctica, is bedacht.

Deze jassen waren zo ontworpen dat die zowel mannen als vrouwen warm hield tijdens de, zeer, koude weersomstandigheden. Ook zal er echt een mega grote capuchon op waar een kind me kon worden gedragen.

Zelfs nu worden kinderen soms nog op deze manier meegenomen in delen van Antarctica, Groenland en Alaska.

Omdat de techniek vroeger nog niet zo verfijnt was als nu was het nodig de jassen met visolie te behandelen om hem waterdicht te maken wanneer ze gingen kajakken (deze bevolking at veel vis die ze vanuit kun kajak vingen).

Jaren later heeft Amerika de Parka naar het westen gehaald en werden ze voornamelijk door piloten uit het leger gebruikt. Hier zijn er verschillende aftakkingen van de parka bedacht zoals het Fishtail model.

Pas in de jaren 60 werden deze jassen door de Vogue als mode item bestempeld maar toch duurde het tot de jaren 80 tot de parka’s door het grote publiek werden geaccepteerd.

Dit komt voornamelijk doordat popiconen deze winterjassen begonnen te dragen.

Tegenwoordig is het een model winterjas die door vele mensen over de hele wereld word gedragen. Ook zijn er veel verschillende soorten fabrikanten die parka jassen produceren waardoor er een grote diversiteit aan kwaliteit, kleur en prijsklasse is ontstaan.

In principe kan je het zo gek niet bedenken of je is wel een parka voor gemaakt. Zo heb je parka’s die vanaf een paar honderd euro tot in de duizenden euro’s lopen.

Dit is eigenlijk wel fijn omdat je met zowel een groot als klein budget toch een van deze populaire jassen kunt bemachtigen!

Tijd om het zelf te gaan doen!

Ik wil je van harte bedanken voor het lezen van mijn artikel en hoop dat je er wat aan hebt gehad. Het doel was je voldoende te informeren zodat je niet in de maling kan worden genomen wanneer je specifiek opzoek bent naar deze karakteristieke winterjassen.

Succes!