Bartomaud
Image default
Huishoudelijk

Hoe moet ik mijn aardlekschakelaar testen?

De aardlekschakelaar zit in de groepenkast en is heel belangrijk voor de elektra, de aardlekschakelaar beschermt namelijk de elektra wanneer er stroom wordt gelekt. Het lekken van stroom gebeurt wanneer twee beschadigde elektra draden met elkaar in contact komen, het is dus ook belangrijk dat de kwaliteit van de elektrakabels altijd goed blijft. Wanneer er elektra wordt gelekt wil je natuurlijk wel dat je aardlekschakelaar goed werkt, het lekken van elektra kan namelijk voor veel schade zorgen aan de elektra. Om te weten of de aardlekschakelaar nog goed werkt moet je hem testen, hieronder kun je daar meer over lezen. 

Hoe test je de aardlekschakelaar

De aardlekschakelaar is een apparaat in de groepenkast die altijd goed moet werken om gevaarlijke situaties te voorkomen, om te weten of de aardlekschakelaar goed werkt moet je hem testen. Het is gelukkig niet heel moeilijk om de aardlekschakelaar te testen, je hoeft namelijk maar één knop in te drukken. Op de aardlekschakelaar zit een knop met een letter “T” ernaast, wanneer je op deze knop drukt wordt de aardlekschakelaar getest. Tijdens het testen van de aardlekschakelaar wordt alle elektra uitgeschakeld, om de elektra weer terug te krijgen moet je de aardlekschakelaar opnieuw inschakelen. Wanneer dit niet lukt is er iets mis met de aardlekschakelaar, je kunt dan het best een elektricien bellen. 

Hoe vaak testen?

Het is verplicht om de aardlekschakelaar op twee momenten in het jaar te testen, mensen kiezen er dan ook vaak voor om dit te doen wanneer de klok verandert van zomer- naar wintertijd en andersom. Op deze momenten moeten ze namelijk toch al alle tijdgebonden aanpassen naar de juiste tijd. In de meeste gevallen gaat er nooit iets fout bij het testen van de aardlekschakelaar, wanneer er toch iets fout gaat moet je een elektricien inschakelen.