Bartomaud
Image default
Energie

Zonnepanelen kosten 2022

Zonnepanelen zijn vandaag de dag enorm rendabel wanneer je kiest voor de meest kwalitatieve in zijn soort en dat het beste past bij jouw thuissituatie. Door de vele leveranciers en het goedkoper produceren van onderdelen, zijn de zonnepanelen kosten enorm gedaald de afgelopen jaren. Waar het eerst een prijzige aankoop was, kan een gemiddeld verdienend gezin al prima zonnepanelen bekostigen. De techniek van zonnepanelen is daarnaast steeds meer verbeterd, waardoor je ongekende rendementen behaald met zonnepanelen.

Wattpiek prijs Om de zonnepanelen kosten te berekenen, wordt er in de meeste gevallen per Wattpiek berekend. Wattpiek of de afkorting WP staat voor het vermogen aan energie dat zonnepanelen opwekken doordat er zonlicht omgezet wordt. De prijs hiervan ligt ongeveer tussen de €1.10 en de €1.70. Om te weten hoeveel Wattpiek je nodig hebt, dien je eerst te weten wat jouw jaarlijks verbruik is binnen je thuissituatie.

Installatie Aan zonnepanelen alleen heb je niet genoeg. Je hebt ook nog materialen en vakmannen nodig om de installatie te realiseren. De prijs van de installatie is afhankelijk van het bedrijf die je aanneemt voor het uitvoeren van de werken. Vrij veel mensen durven het aan om zelf de installatie te doen om de kosten te drukken. Maar weet wel dat dit altijd de nodige risico´s met zich meebrengt.

Materialen Naast de kosten voor de installatie moet je denken aan de materialen die nodig zijn om de zonnepanelen te installeren op het dak. Ook heb je een omvormer nodig. Deze zet de gelijkstroom dat de zonnepanelen uit zonlicht halen om tot wisselstroom. Wisselstroom is dan het type energie waar je huishoudapparaten op aangesloten zitten om ze direct te kunnen gebruiken. Al deze kosten samen komen

Totale zonnepanelen kosten. Wanneer je berekend hebt hoeveel zonnepanelen je nodig hebt overeenkomend met het verbruik dat je jaarlijks hebt, kan je de kosten van de installatie en materialen erbij rekenen. Voor een gemiddeld gezien van 4 personen kan er uitgegaan worden van een jaarlijks elektriciteitsverbruik van 4000kWh. Je hebt dan ongeveer een zonnepaneel installatie nodig van 4700 WP. Dit heeft een kostprijs tussen de €5000 en €8000. De kosten van de installatie, materialen en omvormer komen uit tussen de €6500 en €9500. Laat je niet afschrikken door de prijzen, want iedere thuissituatie heeft andere specificaties waaraan de zonnepanelen moeten voldoen. Ga dus zeker na wat het beste past bij jouw situatie om een juist prijsberekening te (laten) doen.