Bartomaud
Image default
Energie

De wijze lessen van een vakman

Een vakman, zoals bijvoorbeeld Elektricien Breda, zal je eerder vertellen wat je wel en wat je niet moet doen bij een kortsluiting dan een vakkenvuller van de plaatselijke supermarkt. Een elektricien heeft namelijk de kennis over vanalles wat met elektriciteit te maken heeft. Je hebt niet alleen stroom in een stopcontact. Ook een lamp, een blender of je oplader van je mobiele apparaat gebruiken stroom. Hier kan overal kortsluiting ontstaan. Deze grootste kans zit in kortsluiting door contact met water of door oververhitting

Een bom onschadelijk maken is er niks bij. 

Net als bij een bom, die je hier waarschijnlijk niet snel ziet, behalve in films, is het werken met elektriciteit ook heel spannend. Dit valt voor een vakman nog wel mee, omdat zij precies weten wat zij doen en hoe ze dingen doen. Veiligheid en precisiewerk staan hierbij voorop. Zo zal een elektricien eerst de stroom uitschakelen, zodat hij geen schok krijgt. Een stroomschok door je vingers doet even pijn, maar is gelukkig niet dodelijk. Heb je hartklachten of andere lichamelijke kwaaltjes? Dan kan je wel overlijden aan een stroomschok. 

Brandgevaar door kortsluiting in huis

Iedereen weet dat er brand kan ontstaan door kortsluiting, echter doen vrij weinig mensen in de praktijk dingen om het te voorkomen, omdat ze kans klein is dat het daadwerkelijk bij jou gebeurd. Bijna iedereen laat een stekkerdoos altijd in het stopcontact zitten, ook als deze even niet wordt gebruikt. En hoeveel mensen laten hun mobiele telefoon oplader naast hun bed in het stopcontact zitten overdag zonder telefoon? Onnodig dingen aan de stroom laten, verhoogt het risico op oververhitting en kortsluiting en dat kan weer brand veroorzaken. Beter voorkomen dan genezen, dus ik zal de stekkers van apparaten die je niet gebruikt uit het stopcontact laten tot je ze nodig bent en daarna weer verwijderen.