Bartomaud
Image default
Auto’s en Motoren

Stichting Emission Claim Verleent Bijstand

In Nederland kunnen bezitters van dieselauto’s nu wellicht tot € 10.000 schadevergoeding ontvangen, dankzij de inzet van de Stichting Emission Claim. Deze Stichting wijdt zich aan Nederlanders die tussen 2009 en 2019 een dieselvoertuig van bepaalde merken hadden, en die de dupe zijn geworden van de zogeheten ‘sjoemelsoftware’. Door deze software stoten dieselauto’s daadwerkelijk meer uit dan wat formeel wordt aangegeven.

Dieselgate, zoals het schandaal met betrekking tot de sjoemelsoftware wordt genoemd, heeft de automarkt drastisch veranderd. Fabrikanten hebben testresultaten vervalst om aan de emissie-eisen te voldoen, terwijl hun auto’s in werkelijkheid veel meer schadelijke stoffen uitstoten. Deze misleiding heeft geleid tot een devaluatie van dieselauto’s en heeft kopers bewogen om meer te betalen dan gerechtvaardigd. De Stichting Emission Claim is vastberaden om deze kopers een vergoeding te bieden die gelijk is aan 20% van de aankoopprijs van het voertuig.

Om voor een schadevergoeding in aanmerking te komen, dienen eigenaren te voldoen aan bepaalde criteria. De desbetreffende dieselauto moet tussen september 2009 en september 2019 gefabriceerd zijn en het moet gaan om specifieke merken, zoals Renault, Mercedes en Stellantis (Peugeot, Opel, Dieselclaim Citroën, DS). De Stichting Emission Claim heeft vastgesteld dat deze merken hun software hebben gemanipuleerd om aan emissieregels te voldoen, terwijl de auto’s in feite onwettige en overmatige hoeveelheden stikstof uitstoten.

De consequenties van deze manipulatie zijn niet enkel financieel. De verhoogde uitstoot van stikstofoxide door dieselauto’s heeft ook milieuschade veroorzaakt en kan schadelijk zijn voor de volksgezondheid. Bovendien is het consumentenvertrouwen in de betrokken automerken ernstig beschadigd.

Als non-profitorganisatie zet de Stichting Emission Claim zich in om de slachtoffers van de sjoemelsoftware-fraude te helpen bij het verkrijgen van een schadevergoeding. Ze willen de autofabrikanten die klanten hebben misleid en het milieu hebben belast, verantwoordelijk stellen.