Bartomaud
Image default
Gezondheid

Huismiddel tegen snurken: 5 tips

Er zijn verschillende manieren om snurken op te lossen, afhankelijk van de ernst van de klachten. Als je slechts last hebt van lichte snurkklachten, kun je baat hebben bij het gebruik van een huismiddel. Ben jij benieuwd welk huismiddel tegen snurken je zou kunnen gebruiken? Hieronder geven we 5 tips.

1. Scherpe kruiden, ui en knoflook

Deze middelen kunnen helpen als je snurkgedrag wordt veroorzaakt door een verstopte neus. Ze hebben een slijmoplossende werking. Nuttig deze etenswaren regelmatig om je neus vrij te maken. Als de neusademhaling verbetert, zullen snurkklachten ook verdwijnen.

2. Gorgelen

Slijm en ander materiaal in de keelholte kan de oorzaak zijn van snurken. Gorgelen, met name vlak voordat je gaat slapen, kan helpen bij een snurkvrije nacht. Je kunt gorgelen met etherische pepermuntolie (slechts een paar druppeltjes in een glas lauw water) of mondwater met pepermuntsmaak.

3. Honing

Honing heeft vele positieve eigenschappen. Het versterkt het immuunsysteem en is een natuurlijk antibioticum. Daarnaast is het zeer heilzaam bij luchtweginfecties. Ook is het zeer geschikt als huismiddel tegen snurken. Het kan namelijk door de helende werking zwellingen in het keelgebied bestrijden en geïrriteerde membranen kalmeren. Daarnaast smeert het de keel. Hierdoor stroomt lucht beter door en vinden er minder trillingen van de keelweefsels plaats. 

Je kunt honing toevoegen aan een kop hete thee (eveneens heilzaam door de slijmoplossende werking) of een lepeltje honing puur eten.

4. Olijfolie

Olijfolie is een zeer geschikt smeermiddel voor de keel. Het verzacht het keelweefsels en zorgt ervoor dat de weefsels vochtig blijven. Ook zorgt het een ontstekingsremmende werking. Hierdoor neemt de kans op zwellingen in de luchtweg af. Door olijfolie zal de luchtstroom door de keel enorm verbeteren. 

Het effectiefst is het innemen van een lepeltje pure olijfolie vlak voordat je gaat slapen.

5. Stomen met etherische oliën

Het laatste huismiddel tegen snurken dat we hier bespreken is het stomen met etherische oliën. Stomen helpt bij het oplossen van overtollig slijm. Met name pepermunt- en eucalyptusolie zijn hier zeer geschikt voor. Voeg een paar druppeltjes toe aan een bak water dat net van de kook af is. Stoom gedurende 5-10 minuten voordat je naar bed gaat. Leg een handdoek over je hoofd, zodat het stoom niet ontsnapt. 

Alternatieve remedie

Merk jij dat je snurkklachten heftiger zijn en ze niet overgaan met het gebruik van een huismiddel? Dan heb je waarschijnlijk baat bij een sterker anti snurk middel. In dat geval kan het gebruik van een anti snurkbeugel effectief voor jou zijn. Dit middel houdt de onderkaak tijdens de slaap naar voren: een inzakkende onderkaak is de meest voorkomende oorzaak van snurken. Met het gebruik van een kwalitatief goede beugel, zoals Mr. Anti Snurk, zal je snurken verleden tijd zijn.