Bartomaud
Image default
Woningen

Een huis bouwen of kopen: gewikt en gewogen

appartement te koop

Bent u van plan om in de nabije toekomst een huis te bouwen? Of overweegt u een huis te kopen en eventueel te renoveren? Als u uw familiedroom wilt realiseren, moet u zeker een afweging maken. Veel hangt af van het budget dat u op tafel legt, maar er zijn andere factoren die een rol spelen bij de keuze om een ​​huis te kopen of te bouwen. U moet met deze factoren rekening houden.

Een huis bouwen? Bouwgrond wordt schaars!

Op lange termijn houden Belgen niet van kant-en-klare woningen. De komende jaren hebben veel toekomstige eigenaren geen andere keuze dan bestaande huizen te kopen en te renoveren, of zelfs huizen te slopen en weer op te bouwen.

U kunt zich voorstellen dat u de ideale plek heeft gevonden om een ​​huis te bouwen: een goede locatie, een open gebouw en voldoende vloeroppervlak …. Dan heb je geluk, want bouwgrond wordt schaars in Vlaanderen, zeker in de buurt van grote steden. Daarom moet u vaak een compromis sluiten. Als je bijvoorbeeld overstapt naar een landelijk gebied, maar er zijn minder voorzieningen (werk, school, openbaar vervoer, sportvoorzieningen …), dan zul je moeten nadenken over meer verplaatsingen, files en tijdverspilling.

Meestal belooft u na aankoop van de grond binnen een bepaalde tijd op het perceel te bouwen. Dan zou uw budget voldoende moeten zijn om de kosten van het kopen van bouwgrond en huizen te dekken. Bedenk dat u voor bouwgrond registratiebelasting en voor bouwgrond 21% btw moet betalen.

Zijn er geen strikte bouwvoorwaarden? Dan kun je eerst de grond kopen en na een paar jaar beginnen met de bouw. U moet op dit moment echter ergens anders wonen, wat ook zijn prijs heeft.

Hou rekening met de bouwshift

De Vlaamse overheid wil ook dat we de open ruimte die nog beschikbaar is anders behandelen in plaats van deze volledig op te vullen. De au pair is de nieuwe naam voor de betonnen halte en moet ervoor zorgen dat er in 2040 geen open ruimte meer verloren gaat in Vlaanderen. Nu verdwijnt elke dag 6 hectare land. In 2025 had dit aandeel gehalveerd moeten zijn. Wallonië voert een soortgelijk beleid.

Ook als u al een bouwplaats heeft, bijvoorbeeld uit een erfenis of als huwelijksgeschenk, weet u niet zeker of u er een bouwvergunning voor krijgt. Als de Vlaamse overheid een akkoord bereikt over de betaling van de factuur voor de bouwwijziging natuurlijk niet.

Hebt u ‘groen’ licht voor de bouw van uw huis?

Dan moet u enkele strikte energienormen overwegen. Zo moeten nieuwe huizen in Vlaanderen vanaf 2021 BENG (Near Energy Neutral) zijn (in Wallonië wordt de Q-ZEN-norm gehanteerd), wat bijkomende investeringen vereist. Ze kunnen perfect worden berekend. U weet meestal hoe lang en hoeveel deze projecten zullen duren. Het is onwaarschijnlijk dat een verrassend ongeval de bouwperiode en de prijs van het nieuwe gebouw zal beïnvloeden.

Nieuwe woningen die voldoen aan de BENG-normen verbruiken veel minder energie dan bestaande woningen die worden gerenoveerd. U hoeft er ook geen grote reparaties in uit te voeren. Door nieuwe materialen te gebruiken, kunt u meer inkomsten genereren door doorverkoop.

Koop huis? Belgen gaan vooral naar kant-en-klare huizen

Bij nieuwe of bestaande woningen hopen we meestal dat de woning direct kan worden opgeleverd en bewoond kan worden. Woningen die weinig of geen renovatie behoeven, zoals nieuwe sleutelklare woningen of recent gerenoveerde woningen, zijn erg populair.

Bij een turnkey woning weet u direct waar u bent en kunt u vaak zelf de afwerking bepalen. Het turnkey-project heeft dezelfde voor- en nadelen als de nieuwbouw, maar het verschil is dat het geen maatwerkwoning is.

Bestaande huizen voldoen in principe aan de toekomstige energienormen, en de rest van het werk is erg klein, dus het kan voor een groot deel aan je verwachtingen voldoen. In vergelijking met nieuwe woningen zullen onderhouds- of reparatiewerkzaamheden sneller moeten worden uitgevoerd.

Neem bij een bezoek aan het huis een aannemer of architect mee. Dit identificeert verborgen gebreken en laat u weten of de vraagprijs klopt. Let er vooral op of de keuken en badkamer u bevallen. Zelfs als ze relatief “jong” zijn, als ze niet naar uw smaak zijn, zult u ze spoedig door andere dingen vervangen. Vervolgens betaalde u er eigenlijk twee keer voor: een keer om het product te kopen en een andere om het product te vervangen.

Aankoop en verbouwing of ontmanteling: de norm voor de nabije toekomst

Op de lange termijn is de Belgische voorkeur voor kant-en-klare huizen echter onhoudbaar. In België komen er jaarlijks slechts 50.000 nieuwe woningen bij, tegenover 4.500.000 bestaande woningen. De komende jaren zullen veel toekomstige eigenaren geen andere keuze hebben dan bestaande huizen te kopen en te renoveren, of ze zelfs geheel of gedeeltelijk te slopen en weer op te bouwen.

huis te koop gentbrugge

https://be.propenda.com