ZwangerschapsmaskerEen zwangerschap is vaak een van de mooiste periodes uit het leven van een vrouw. Er wordt in volle blijdschap en verwachting afgeteld naar die kleine spruit. Bij heel veel vrouwen gaat een zwangerschap ook gepaard met allerlei kwaaltjes, denk hierbij maar aan misselijkheid, harde buiken, vermoeidheid, vaak plassen. Maar ook een zwangerschapsmasker kan een kwaaltje zijn tijdens de zwangerschap. Maar wat houdt dit nu juist in?
Wat is een zwangerschapsmasker?Heel veel vrouwen hebben meestal in hun tweede en derde trimester last van een zwangerschapsmasker of melasma. Het is een veel voorkomend kwaaltje waarbij je eigenlijk donkerbruine vlekjes krijgt op de huid, zoals een pigmentstoornis. Deze vlekjes komen vooral voor op het voorhoofd, de wangen en rond de ogen en lippen. Het kan ook zijn dat je er last van hebt op je armen en in de hals. Maar geen nood, schadelijk is het absoluut niet, het kan alleen een beetje frustrerend zijn. Hoe ontstaat een zwangerschapsmasker?Eigenlijk is het ontstaan van een zwangerschapsmasker niet ver te zoeken. Heb je vaak in de zon gezeten tijdens je zwangerschap? Dan kan het zijn dat daardoor je masker is ontstaan. Het zijn de hormonen en het zonlicht op de huid die het hem doen. Je lichaam maakt tijdens je zwangerschap meer pigment aan en door die zwangerschap is dat pigment ook nog eens gevoeliger voor onder andere zonlicht. Daardoor zal je dus rapper pigmentvlekken krijgen.
Wat kan ik doen om het te voorkomen?Ben je zwanger? Ga dan zeker niet uitgebreid in de zon liggen en al zeker niet onbeschermd. Smeer je goed in als je toch in de zon gaat en zet altijd een hoedje op. Heb je toch last van melasma? Dan kan je proberen om je melasma te gaan verbergen met make up. Laat je hier best wel in bij staan zodat je je gezicht niet helemaal ontsierd met de verkeerde make up Eventuele behandelingen tegen melasmaGeduld, vaak trekt melasma na de zwangerschap gewoon weer weg. Vind je het echt te vervelend dan kan je behandelingen zoals lasertherapie of chemische peeling overwegen. Maar kom je na deze behandelingen terug te vaak in de zon, dan kan het zijn dat de melasma terug komt. Het is dus zeker geen garantie op blijvend succes. Soms kan je dus al beter met de kwaaltjes leren leven want hé, je krijgt er daarna toch iets super mooi voor in de plaats?
|