Bartomaud
Image default
Gezondheid

Hoe melatonine je helpt beter te slapen

Het hormoon melatonine wordt vaak geassocieerd met het slapengaan. En hoewel dit de meest voorkomende veronderstelling is, speelt deze stof een veel groter rol in ons dagelijks leven dan het op het eerste gezicht lijkt. Melatonine reguleert eigenlijk onze dag- en nachtritme en heeft verschillende voordelen voor onze algehele gezondheid, waaronder betere slaap.

In deze blog gaan we dieper in op wat melatonine precies is, hoe het werkt en wat de voordelen zijn van het supplement van dit hormoon om je slaappatroon te verbeteren. Daarnaast behandelen we ook de risico’s die inherent zijn aan overdosering van melatonine en andere preventieve maatregelen die je kunt nemen om betere resultaten te behalen bij slaapproblemen.

Wat is melatonine?

Melatonine is een hormoon dat door de hersenen wordt gemaakt en wordt uitgescheiden in het bloed wanneer het donker wordt. Het spreekt direct met ons hypothalamus, wat verantwoordelijk is voor verschillende lichamelijke processen, zoals temperatuurregulatie, circadiaanse ritmes, metabolisme en andere homeostatische processen. De grootste taak van melatonine is ons erop te wijzen dat het tijd is om naar bed te gaan.

De voordelen van melatonine voor betere slaap

Eén ding is duidelijk: een melatonine supplement kan helpen bij evenwicht syndroom of andere soortgelijke problematische slaapproblemen zoals slapeloze nachten of moeite om ’s ochtends vroeg op te staan ​​na slechts korte uren slaap. Door supplementing met medicinale doses van dit hormoon kun je je biologische klok resetten naar normale niveaus waardoor je gelijkmatiger gaat slapen. Dit kan variëren van sneller inslapen tot minder interrupties per nacht. Zelf melatonine proberen? Op vandijkvitamines.nl vind je diverse doseringen en typen melatonine. 

Daarnaast zorgt een gebrek aan melatonine ervoor dat we actiever zijn als we naar bed gaan waardoor we moeilijker inslapen – iets wat vaak optreed door jetlag of door andere interne spanning zoals stress of angststoornissen. Bovendien kan consistent supplementation helpen bij chronische slaperigheid en depressieve symptomen verlichten die vaak voorkomen bij degene die last hebben van slechte slaapkwaliteit.

De risico’s van overdosering

Hoewel supplementing met medicinale dosering geaccepteerd en als veilig beschouwt wordt, zijn er echter potentiële problemen met overdoses of misbruik als je meer inneem dan nodig is; Dit kan variëren van allergische reacties tot cardiopulmonaire problemen en psychotisch gedrag. Daarom is het cruciaal om alleen de dosering aan te houden zoals voorgeschreven door je arts of apotheker – meestal 3 – 10 milligram per dag.

Andere preventieve maatregelen

Slecht slapen heeft vaak een andere oorzaak en melatonine is slechts een oplossing voor een diepgeworteld probleem. In een meest ideale situatie wil je melatonine niet eens gebruiken voor het inslapen. Je moet dus rekening houden met andere preventieve maatregelen voor problematische slaapproblemen, zoals dieet en levensstijl. Het is belangrijk om gezonde voedingskeuzes te maken, regelmatig te sporten en stressvolle situaties te vermijden. Het is tevens aan te raden om vaste slaapschema’s aan te houden waarin u elke nacht op dezelfde tijd naar bed gaat en op dezelfde tijd weer opstaat.

Daarnaast zijn er bepaalde supplementen zoals magnesium, vitamine B6 en valeriaanwortel extract die helpen bij het bereiken van een goede slaap. Al deze supplementen kunnen nuttig zijn bij het verminderen van angst, spanning en depressie – symptomen die vaak gepaard gaan met een slecht slaappatroon – en mogelijk ook helpen bij het vasthouden van eerdergenoemde dag-nacht ritme.